Werken en Leven zijn één

Je werkt ‘voor de baas’ en om geld te verdienen. Maar doe je wel het werk wat je wílt doen? Is jouw werk van jou? Is de tijd van jouw leven die je werkt wel goed besteed? Kan je jouw ei kwijt? Wordt je gehoord? Kan je zelf ontplooien? Heb je eigen verantwoordelijkheid?

photo of woman writing on white paper

De inrichting van jouw leven

Als je voor een werkgever werkt, dan is een leuk deel van jouw dag ‘voor de baas’. Je werkt – even globaal gesproken – om geld te verdienen, zodat je kunt wonen, jezelf en je gezin in leven kunt houden, nog wat leuke dingen kunt doen in ‘je vrije tijd’ en wat op kunt bouwen voor later. Uit deze globale opsomming blijkt hoe beperkt onze kijk op het leven eigenlijk is. En waar leven we voor?…

Als je puur vanuit jouw eigen perspectief naar jouw leven kijkt, hoe je het hebt ingericht, hoe jij je tijd indeelt, waar jouw prioriteiten liggen, welke zijn dan die zaken waar jij zelf vat op hebt? En welke activiteiten worden door anderen of door omstandigheden bepaald? Doe je wel de dingen die je echt wílt doen? Heb je wel de mensen om je heen, die jij om je heen wílt hebben? Doe je wel het werk dat je wilt doen? Dat laatste, daar gaan we het nu over hebben. De kernvraag is: is jouw werk van jou?

Je werk is Jouw Werk

Sta er even bij stil hoeveel tijd jij aan je werk besteedt. In uren en dan in een percentage van je weektijd: 50%, 33%, 25%? Hoeveel? En kijk nu eens of je tevreden bent met het werk dat je doet. Of je tevreden bent met de baas waarvoor je werkt. Of je lekker zit tussen de collega’s waarmee je samen werkt? Zie je dingen op je werk die anders – beter – kunnen, maar kan je jouw ei daarover niet kwijt? Wordt je gehoord of wordt je niet gehoord? Heb je voldoende ruimte gekregen om je eigen verantwoordelijkheid te nemen?

Kijk in de spiegel en vraag jezelf af of je werkelijk tevreden bent met het werk dat je doet en of je graag naar je werk gaat. Als dat niet zo is, als je met moeite je bed uit komt en met tegenzin, hoe licht ook, naar je werk gaat, moet je je goed afvragen waar je mee bezig bent. Want een ding is zeker: als de tijd die jij op je werk doorbrengt jou geen vervulling geeft, dan is dat deel van jouw leven verloren tijd. Laat goed tot je doordringen dat het JOUW werk is. Significant deel van JOUW leven!

Je werk is Je Leven

Dat moet je goed beseffen: jouw werk is jouw leven. De tijd die jij ‘voor de baas’ werkt, is tijd van jouw leven. Jouw leven! Besef dat goed – laat het diep in je doordringen. Misschien zeg je: “Ja, maar dat wist ik al.” Maar in de achtergrond van je verstand iets weten, of iets heel bewust beseffen, dat is een wereld van verschil!

Al die uren op een dag, in een week, dat je voor je werkgever aan de gang bent, is jouw tijd. Wanneer je bewust vanuit dat besef gaat leven en met die instelling aan het werk gaat, krijgt je werk een andere lading en je leven krijgt meer vervulling. Want je zult merken dat jij in jouw werk aan de gang blijft jezelf te ontplooien. een opdracht of verzoek om iets te doen, zal je eerder oppakken als een kans of een uitdaging, dan een verplichting. En als je aan de gang gaat met een vakgerichte cursus of opleiding, zal je dat eerder doen omdat je jezelf op dat gebied wilt ontwikkelen, dan om dat certificaat te halen voor je carrière of cv. Sterker nog: het kan zomaar zijn dat je carrière je opeens niet meer interesseert. Je kunt zomaar tot de ontdekking komen dat dat een hoop opgeblazen lucht is, waar je helemaal niet echt gelukkig van wordt. En daar gaat het tenslotte om: gelukkig zijn!

Weergaven: 45