Kom uit je hoofd

In het moment zijn is de kunst om ‘uit je hoofd’ te komen. Observeer gedachten zonder er door opgeslokt te worden. Meditatie, ademhaling en bewust handelen zijn je instrumenten.
Wordt meester over je denkvermogen, in plaats van andersom.

‘Uit je hoofd komen’ is een veelbesproken onderwerp. Het gaat over loskomen van gedachten – mindfulness – en het vinden van balans tussen denken en ervaren. We verkennen hierbij de volgende punten:

1. De kunst van mindfulness
Het belang van in het moment zijn en methoden om gedachten los te laten.

2. Overwinnen van je denkgewoonte
Hoe constant denken kan leiden tot stress en manieren om dat patroon te doorbreken.

3. Balans tussen denken en ervaren
Het vinden van een evenwicht tussen rationaliteit en het werkelijk ervaren van het leven.

4. Praktische technieken
Meditatie, ademhalingsoefeningen en andere praktische tools om uit je hoofd te komen.

5. Impact op welzijn
Hoe het loslaten van constante gedachten kan bijdragen aan mentaal en emotioneel welzijn.

We besluiten dit blog met een tekst van Mirra Alfassa (‘De Moeder’) over het leren beheersen van je denkvermogen. Zij schreef dit al op jonge leeftijd toen zij bezig was anderen te helpen bewuster in het leven te staan.

1. De kunst van mindfulness

Het toepassen van mindfulness en de kunst van in het moment zijn, zijn van cruciaal belang voor het ‘uit je hoofd’ komen. Het gaat erom je bewust te zijn van dit moment zonder voorkeur noch afkeur – dus zonder oordeel – en zonder verstrikt te raken in gedachten over verleden of toekomst.

En het is zo eenvoudig: het gaat er om dat je voortdurend aandachtig bent bij alles wat je doet en van wat er gebeurt. Dus juist de eenvoudigste handelingen met al je aandacht te verrichten zonder ze vervelend te vinden, zonder te worden afgeleid door gedachten aan wat straks moet gebeuren of wat anderen ervan vinden.

Door mindfulness te cultiveren, leer je om je gedachten te observeren zonder er door opgeslokt te worden. Daardoor kan je meer aanwezig zijn in het huidige moment, waardoor je meer kunt genieten van wat je nu beleeft en ervaar je minder stress.

Het beoefenen van mindfulness door meditatie, bewuste ademhaling of simpelweg door je bewust te zijn van je omgeving, helpt je om uit je hoofd te komen en je vindt direct een gevoel van innerlijke rust. Het kan ook je bewustzijn vergroten en het ontwikkelt jouw emotionele veerkracht.

2 Overwin je denkgewoonte

Het overwinnen van denken kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken:

Identificeer het denken: Bewust worden dat je aan het denken bent is de eerste stap. Dus bewust kijken naar je gedachten.

Gebruik van afleiding: Vind activiteiten die je geest bezighouden en je aandacht afleiden van de overmatige gedachten, zoals sporten, kunst, of hobby’s.

Schrijf je gedachten op: Zet je gedachten op papier; daarmee creëer je afstand en het helpt om ze los te laten.

Bewust denken: Houd je aandacht gedurende langere tijd op een willekeurig onderwerp. Zie welke associatieve gedachten dit oproept en merk wanneer je wordt afgeleid door andere, niet relevante gedachten. Zo wordt je meester over jouw denkvermogen, in plaats van andersom.

Praktijk van mindfulness: Leer om gedachten te observeren zonder erin te verzinken. Dit kan helpen om ze minder invloed op je te laten hebben.

Het doorbreken van denkpatronen vergt oefening en geduld, maar het is de sleutel tot verminder stress en meer innerlijke rust.

3. Balans tussen denken en ervaren

Het vinden van balans tussen denken en ervaren draait om het niet volledig opgaan in gedachten, maar ook niet ze volledig negeren. Enkele strategieën zijn:

Vergroot je bewustzijn: Wees je ervan bewust wanneer je te veel in je hoofd zit en oefen jezelf om je aandacht te verleggen naar het voelen, naar fysieke gewaarwordingen. Het brengt je direct naar ‘Dit moment’.

Gebruik je zintuigen: Richt je op wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt op een gegeven moment. Ook dit helpt je om in het huidige moment aanwezig te zijn.

Neem regelmatig pauzes: Neem regelmatig pauzes gedurende de dag om bewust te ontspannen of te mediteren om de denkstroom te onderbreken.

Het vinden van deze balans kan je helpen om zowel de vruchten te plukken van de voordelen van bewust nadenken als van het volledig ervaren van de innerlijke stilte en het huidige moment.

4. Praktische technieken

Laten we ons richten op praktische technieken om uit je hoofd te komen. Hier zijn een paar benaderingen die je zou kunnen verkennen:

Meditatie: Er bestaan veel verschillende meditatietechnieken die helpen om gedachten los te laten, zoals ademhalingsmeditatie, geleide visualisaties of mindfulness-meditatie. Tijdens onze Zenwandelingen krijg je diverse technieken aangereikt.

Ademhalingsoefeningen: Ook oefenen we ademhalingstechnieken die kunnen helpen om bewust te worden, te ontspannen en gedachten te kalmeren. Vooral leer je om je tijdens dagelijkse activiteit bewust te zijn van de ademhaling en deze niet te storen. Je doet al je bezigheden op het ritme van de adem.

Bewuste activiteiten: Denk aan wandelen in de natuur, hatha yoga (verkrijgbaar onder tal van interessante benamingen), of andere activiteiten waarbij je bewust bent van elke beweging of sensatie, waardoor je minder in je hoofd zit. Ook sporten in de sportschool, fietsen of andere activiteiten worden yoga als je ze bewust doet.

Schermvrije tijd: Het verminderen van schermtijd kan je helpen om denken te verminderen. Maak bewust gebruik van je smartphone, tablet en laptop, en leg ze bewust opzij wanneer ze echt niet nodig zijn.

Kan je hulp gebruiken met een of meer van bovenstaande onderwerpen (meditatie, adem, activiteit, schemertijd), plan dan een afspraak met me voor een gratis kennismaking. Dan gaan we samen een uur wandelen.

5 Impact op welzijn

Het loslaten van de constante stroom van gedachten op het welzijn kan een enorm effect hebben op jouw welzijn. Het vermindert stress en angst en het verbetert je algehele gemoedstoestand. Wanneer je leert dat gedachten niet per se jóuw gedachten zijn, ben je minder gehecht aan je gedachten en ervaar je een grotere innerlijke rust en tevredenheid.

Je welzijn verbetert ook doordat je meer in staat bent om te genieten van het moment en beter om kunt gaan met uitdagingen, zonder overmatig te piekeren. Dit kan resulteren in een betere nachtrust, verbeterde relaties en een meer gebalanceerd leven.

Het verminderen van overmatig denken heeft een positieve impact heeft op je algehele welzijn. Leer jezelf de simpele techniek om je bewust te worden van je gedachten, je denken onder controle te krijgen en pas het in je dagelijks leven.

Hoe meester te worden van je gedachten?

Eerste voorwaarde

Om het volledige belang van dit meesterschap te begrijpen door bewust te worden, door middel van observatie, dat onze acties de exacte uitdrukking zijn van onze gedachten en dat zolang we geen perfecte controle over onze mentale activiteit hebben, deze gedachten niets anders zijn dan reflexen vanuit elke invloed van buitenaf (sensaties en suggesties). Dus kunnen we onszelf niet de baas zijn en op geen enkele wijze verantwoordelijk zijn voor onszelf, zolang we niet de meester zijn over ons denken.

Tweede voorwaarde

Aanhoudend een effectieve richting van onze mentale activiteit beogen.

Derde voorwaarde

Om onze gedachten waar te nemen om vertrouwd te raken met hen, om hun gewone loop te kennen en zich bewust te worden van degenen die een speciale band hebben met onze zintuiglijke en emotionele aard.

Vierde voorwaarde

In onszelf de gedachte te zoeken die de hoogste, de edelste, de zuiverste en de meest onthechte lijkt te zijn en, tot de dag dat we een mooier idee vinden om deze te vervangen, om hem de spil te maken waaromheen onze mentale synthese zal worden opgebouwd, het regulerende idee in welks licht alle andere gedachten kunnen worden gezien en beoordeeld, dat wil zeggen, geaccepteerd of geweigerd.

Vijfde voorwaarde

Om een normale dagelijkse mentale discipline te volgen. Tussen al de leringen die zijn gegeven over dit onderwerp die methode te ontdekken die het meest effectief lijkt te zijn en deze nauwgezet, rigoureus, met energie en doorzettingsvermogen te volgen.

Enkele belangrijke aanbevelingen

  • Weet hoe voldoende mentale rust te nemen.
  • Niet meer te eisen van onszelf dan dat wat we kunnen doen.
  • Om rekening te houden met tijd en om te weten hoe geduldig te wachten op het resultaat van onze inspanningen.
  • Tot slot, zonder iets te verwaarlozen wat we zelf kunnen doen, om te weten hoe met kinderlijk vertrouwen te rekenen op de Grote Opperste Kracht, de Goddelijke Kracht die Een is in alle wezens en alle dingen.

– De Moeder, Words of long ago, 11 juni 1912

Bezoeken: 14