Wandelen lost problemen (letterlijk) op!

De Griekse filosofen gaven wandelend les. Romantische dichters als Wordsworth en Goethe maakten dagenlange tochten en schreven daarna feilloos, zonder enige correctie, hun gedichten op. Steve Jobs, oprichter en directeur van Apple dacht al wandelend na wat zijn bedrijf voor de wereld kon betekenen. We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Mijn eigen ervaring is dat wandelen orde schept van binnen. Altijd als er iets gaande is waarbij ik innerlijk onder druk sta, door een dal ga, of er door wat voor omstandigheden chaos is, of wanneer belangrijke besluiten moeten worden genomen of keuzes gemaakt, dan ga ik wandelen.

En niet zwaar lopen nadenken, maar ik laat m’n geest de vrije loop. Eigenlijk doe ik niets, alleen maar lopen. Maar wel heel bewust lopen. Elke stap bewust zetten. En een wijde blik en wijd horen. De adem gaat natuurlijk: rustig, regelmatig en diep. Het looptempo afgestemd op het ritme van de adem. Gedachten komen en gaan en dat laat ik zo gebeuren zonder in te grijpen.

En zo loop ik dan. En gedachten komen langs, herinneringen, dingen die ogenschijnlijk helemaal niets te maken hebben met wat er actueel speelt. En dat stroomt voorbij. Ik ben me ervan bewust, maar ik verander er niets aan. Ik loop alleen maar, bewust van elke stap en van de adem die steeds dieper wordt. En soms, zomaar opeens, ontstaat er inzicht. En rust, diepe rust. Weg chaos.
En terug komt een mens vol nieuwe energie en met een fris leeg hoofd.

Loop je met me mee? Geniet van de stilte, om je heen en in jezelf. En schep ook orde in jezelf. Leer jezelf te observeren zonder in te grijpen en zonder oordeel. Leer deze zelf-observatie toe te passen in je dagelijks leven. Stap op de weg die leidt naar meesterschap over jezelf en over je eigen leven.

Maak kennis met me en bel: 06 1526 3773 of stuur een e-mail naar cor@zenwandelen.nl.

Ben benieuwd je te leren kennen. Groet, Siddhartha

Bezoeken: 46